Geredde garens van ReBlend

Publicatie: 10 apr 2021 | Update: 6 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hoe maak je de gigantische textielberg kleiner? Door te voorkomen dat er nieuwe stoffen nodig zijn. Anita de Wit van ReBlend redt daarom gebruikte stoffen, maakt er garens van om deze te mixen tot een nieuwe blend. Ziet er prachtig uit. En waarom ook niet? Bijzonder is vooral dat De Wit niet stopt bij het leveren van garens, maar deze samen met haar klanten tot een eindproduct verwerkt. Ze laadt haar geredde garens dus niet uit op de kade, maar werkt mee totdat er jassen voor vissers van zijn gemaakt. Bij wijze van spreken.

Dat vertelt ze in deze aflevering van een serie van artikelen van P+, gemaakt in samenwerking met Stichting DOEN. Al deze presentaties zullen een beeld geven van de stand van zaken van de circulaire fashion in Nederland. Zowel het aantal als de breedte van de initiatieven is verrassend hoog.

Anita de Wit van ReBlend is van origine bedrijfseconoom. Zij heeft de eerste vijftien jaar voor financiële instellingen gewerkt. Consultancy; hoe maak je een bedrijf beter? Het creëren van steeds meer winst begon haar tegen te staan. Na bij een klein adviesbureau te hebben gewerkt, is zij ReBlend begonnen, als sociale onderneming. Zij ontwikkelt nu closed textile loops waarin textielproducten gemaakt worden van end-of-life textiel wat anders verbrand wordt.

Ze omschrijft haar werkterrein als ‘de niche van halffabricaten’. Volgens de Wit gaat het om stoffen die zij blijft ondersteunen totdat er een eindproduct van is gemaakt, zoals bedrijfskleding, shawls, denim, fashion. Zij zet die extra stap in de transitie naar circulair om de eindgebruiker ook te voorzien van data over de gerecyclede materialen. Waar komen ze vandaan, wat is de samenstelling, wat is de milieuwinst? In samenwerking met het Tropenmuseum hebben ze een aantal shawls ontwikkeld die geïnspireerd zijn op de collectie. De vierde batch komt binnenkort uit! De shawls bestaan voor 70 procent uit Nederlands gedragen textielafval en voor 30 procent uit gerecyclede PET-flessen. Een kilo garen bespaarde zo 9.730 liter water.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!