Herbruikbare mondkapjes

Publicatie: 5 sep 2020 | Update: 20 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Nu je misschien weer vaker op pad moet, is het handig om te investeren in een duurzaam herbruikbaar mondkapje.

Moet je vaker de deur uit? Dan is het handig om te investeren in een mondkapje dat je kunt hergebruiken. Voor iedere maand die de pandemie duurt, worden er 129 miljard wegwerpmaskers gebruikt en weggegooid. Wij selecteerden de leukste herbruikbare mondmaskers van duurzame merken uit onze community.

Van wegwerpmasker naar herbruikbaar mondmasker

Als iedereen in het Verenigd Koninkrijk een jaar lang elke dag 1 wegwerpmaskertje zou gebruiken, zou dat 66.000 ton aan vervuild plastic afval veroorzaken, rekende Plastic Waste Hub UK uit. Natuurorganisaties hebben al gewaarschuwd dat wegwerpmondkapjes bijdragen aan onder andere oceaanvervuiling. Natuurorganisatie OceanAsia vond bijvoorbeeld 70 wegwerpmaskers op een strandje van 100 meter lang! Dat moeten we voorkomen! Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat herbruikbare mondmaskers net zo effectief zijn als de wegwepvariant. Let er wel op dat je hem na gebruik wast en alleen bij de elastieken aanraakt.

BORO*Mini mondkapjes voor het hele gezin

De mondkapjes van communitylid BORO*Mini worden gemaakt van overgebleven stukjes biologisch katoen. No waste dus! Bovendien zijn ze in de eigen sociale werkplaats in Amsterdam geverfd met plantaardige kleurstoffen én hebben ze lieve printjes voor de kids. Je kunt een pakket kopen voor het hele gezin met 4 volwassen mondkapjes en 4 mondkapjes voor kinderen voor €70. Of koop alleen een set voor jezelf voor €25.

Mondkapjes uit Arnhem van Fraenck

Communitylid en Oud-Wereldprijswinnaar Fraenck maakt niet alleen tassen en accessoires van upcyclede bedrijfsrestanten, maar waagt zich nu ook aan mondkapjes. Op de website van Fraenck vind je állerlei soorten mondkapjes in kekke printjes, voor 19,95. Er is een variant met elastieken die om je oren gaan en eentje met elastieken die om je hele hoofd gaan.

Mondmaskers van Miisha shop

Communitylid en zero waste webshop Miisha verkoopt herbruikbare mondkapjes van Atelier Revive, Facemasks Amsterdam, Marram en Solitute the Label. Of je nu gaat voor een fijn printje, batik print of linnen variant: de herbruikbare mondkapjes zijn verantwoord. Zo is het kapje van Marram gemaakt in een naaiatelier in Tilburg van gebruikte materialen, worden de kapjes van Atelier Revive gemaakt van katoenen reststoffen, is het kapje van Solitude the Label gemaakt van overstock textiel en zijn de kapjes van Facemasks Amsterdam gemaakt van 100% biologisch linnen en katoen. Mischa van Miisha shop pakt jouw mondkapje in hergebruikt materiaal in.

Van boxershort naar mondkapje: Vanhulley

Normaal gesproken houdt communitylid Vanhulley zich bezig met het maken van boxershorts, stranshorts, slaapshorts en broekjes van oude overhemden en resttextiel. Maar toen de vraag naar mondkapjes toenam besloot het merk haar duurzame naaiatelier in Groningen ook in te zetten voor de productie van wasbare mondkapjes. De niet-medische mondkapjes zijn niet gemaakt van boxers, maar van nieuw katoen. Je bestelt een bundel met tien mondkapjes voor 40,90 op de webshop van Vanhulley.

Duurzame mondkapjes van Dutch Spirit

Normaal houdt het Nederlandse duurzame modemerk Dutch Spirit zich bezig met het maken van maatpakken en colberts. Maar nu maakt het merk ook vochtwerende community masks met een Vestex-keurmerk. De maskers zijn goedgekeurd door de Swiss National COVID-19 Science Taskforce in Zurich, voor niet-medisch gebruik. Extra tof: de maskers zijn 100% circulair: Dutch Spirit kan ze weer omsmelten tot nieuwe mondkapjes. Kies voor een masker van Dutch Spirit in een effen kleur in oranje, wit of groen (5 pack voor 89,00) of ga voor een vrolijke bloemenprint (3 pack 69,00).

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!