Live kleding recyclen bij H&M

Publicatie: 10 okt 2020 | Update: 23 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Kledingketen H&M heeft een bijzondere machine in een winkel in Stockholm staan. Hier kunnen klanten oude kleding inleveren en live zien hoe het apparaat een shirt of trui ontmantelt en van het textiel een nieuw kledingstuk weeft. Het apparaat moet mensen vooral bewust maken van de mogelijkheden om kleding opnieuw te gebruiken.

Slimme machine

Het apparaat, de Loop, komt van een onderzoeksinstituut uit Hong Kong. Dit instituut werkte samen met H&M en ging op zoek naar een manier om kleding ‘live’ te recyclen: in een paar uur verandert een oud afgedragen t-shirt in een nieuwe mooie trui. Het Chinese instituut wil de techniek uiteindelijk grootschalig uitrollen in de hele kledingindustrie, zodat deze meer kan hergebruiken.

H&M wil met de machine in de winkel klanten herrinneren dat elk stuk textiel een grondstof is waar iets mee gedaan kan worden. Niets is te vergaan of gescheurd om gerecycled te worden. Geen kledingstuk moet ooit bij het afval komen, aldus de modegigant.

Maar 1 procent gerecycle kleding

Kleding is een van de grote vervuilers in de wereld. Fast fashion (goedkope kleding die snel stukgaat, een trend waar H&M zelf ook aan meewerkt) zorgt voor enorme bergen afval, waterverbruik en CO2-uitstoot. Om dit allemaal te verbeteren moet de industrie meer circulair gaan werken. Maar dan moet de kleding wel terugkomen in het systeem, aldus H&M. Op dit moment komt maar 1 procent van de kleding op aarde in een recycleproces terecht.

Dat doe je dus door een grote machine in de winkel te zetten, die vraagt om je oude kleding. Het proces van recyclen is nog best ingewikkeld: een kledingstuk wordt in een paar kamers uit elkaar getrokken tot hele fijne vezels. De worden vervolgens opnieuw tot garen gesponnen, en uiteindelijk maakt de machine er een nieuw kledingstuk van. Het proces duurt vijf uur – even wachten tot je shirt klaar is zit er dus niet in. Als het klaar is, kan je het nieuwe kledingstuk voor 15 euro meenemen. Het hele proces gebruikt geen chemicaliën of water en heeft een lagere CO2-voetafdruk dan een kledingstuk maken uit verse materialen.

Kleding langer dragen

Is dit de oplossing voor kledingafval? Het onderzoeksinstituut uit Hongkong heeft al laten zien dat de machine op grotere schaal werkt. Nu moeten kledingwinkels nog zorgen dat mensen hun kleren netjes inleveren, en dat het vervolgens bij het apparaat terecht komt. Bovendien is dit niet de meest duurzame oplossing; kleren langer dragen, en niet elk jaar een nieuwe garderobe kopen, is nog veel duurzamer.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!