Wat doet Sympany aan kleding recyclen?
De textielindustrie is aan het veranderen. Duurzaamheid en duurzaam geproduceerde kleding worden steeds populairder, maar ook de fast fashion en de productie van kleding blijven toenemen. Sympany krijgt steeds meer kleding die niet herdraagbaar is en moet om die reden duurzame innovatieve oplossingen zoeken voor dit textiel. Zij werken samen met verschillende partners om de oude niet meer draagbare kleding een nieuwe bestemming te geven d.m.v. recyclen.
Sympany streeft ernaar om de ondersoorten zo optimaal mogelijk te benutten en om gerecycled textiel op te nemen in de productie van nieuwe mode. Samen met partners ontwikkelen ze hoogwaardige circulaire grondstoffen en producten en zetten deze op de markt.
Recycling kan op diverse manieren een deel van het niet herdraagbare textiel wordt verwerkt tot poetslappen en isolatiemateriaal (downcycling). Sympany heeft echter als doelstelling om recyclebaar textiel zo hoogwaardiger mogelijk om te zetten. Er lopen diverse trajecten op circulaire grondstoffen of producten te maken van het ingezamelde textiel. Dit kan bijvoorbeeld door, door middel van vervezelen nieuwe garen te spinnen en een stof te laten weven die weer gebruikt kan worden voor de productie zoals ze hebben gedaan met Kuyichi en CrossHatch.
Hieronder staan verschillende initiatieven op het gebied van textiel recyclen.
Sympany levert graag een bijdrage aan innovatieve projecten op het gebied van textiel recyclen. Heb jij ook een innovatief idee?
Max Tailleur geldt in Nederland als de grondlegger van het charitatieve inzamelen van textiel. Hij was de eerste die kleding ging inzamelen om de opbrengst aan het goede doel te geven. In 1975 werd Stichting KICI opgericht met het doel om textiel in te zamelen voor een rechtvaardiger en duurzamere wereld. In 1986 werd Humana Nederland opgericht. De opbrengsten van het ingezamelde textiel gingen naar ontwikkelingsprojecten in Afrika. Het geld dat vrij komt door de inzameling van textiel werd aangevuld met fondsen vanuit bedrijven en overheden.
In 2015 fuseerden Humana en KICI en sinds dat moment wordt onder de naam Sympany verder gewerkt. Vanaf dat moment sorteerde Sympany circa 24 miljoen kilo textiel per jaar. De opbrengst van al deze activiteiten kwamen via stichting Sympany⁺ ten goede aan diverse projecten waarbij zelfredzaamheid en duurzaamheid centraal staan.
In 2019 is een strategiewijziging doorgevoerd. Vanaf nu zet Sympany zich in voor een circulaire textielketen omdat ze willen bijdragen aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen. Dit doen ze nog steeds door textiel in te zamelen, te sorteren en te verkopen gericht op maximaal hergebruik en recycling van textiel.
Het geld dat verdiend wordt met de verkoop en recycling, wordt gebruikt voor innovaties om de textielketen circulair te maken. Samen maken ze een circulaire textielketen de norm!
Alle verplichtingen die Sympany heeft met betrekking tot de lopende projecten zullen worden nagekomen.