Sympany´s textielsorteercentrum in Assen

Publicatie: 15 jul 2021 | Update: 18 jun 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Sympany investeert fors in het optimaliseren van het sorteerproces in Assen. Het grootste textielsorteercentrum in de regio Friesland, Groningen en Drenthe verwerkt jaarlijks ruim vier miljoen kilo textiel en bespaart hiermee 13.728.000 kilo CO2. Deze optimalisatie van het sorteer-proces zorgt ervoor dat Sympany meer en efficiënter textiel kan verwerken.

In Assen sorteert Sympany fijn op de verschillende categorieën waar het bedrijf afnemers voor heeft. Het proces is erop gericht om elk kledingstuk de meest hoogwaardige nieuwe bestemming te geven. De focus ligt op re-use, met als doel de levensduur maximaal te verlengen. Wat herdraag-baar is blijft herdraagbaar en wordt verkocht aan partners met tweedehands winkels in Europa en daarbuiten.

Het niet-herdraagbare textiel wordt ver-kocht aan recyclepartners of verwerkt tot grondstof met één van Sympany’s circulaire partners. Recycling staat nog in de kinderschoenen. Reden genoeg voor Sympany om de schouders eronder te zetten om recycling en innovatie aan te jagen en op te schalen. De investeringen in het optimaliseren van het sorteerproces in Assen geeft meer ruimte om te experimenteren op gebied van recycling. De stroom recycle-kwaliteit groeit namelijk en Sympany werkt actief aan oplossingen om deze stroom een nieuwe bestemming te geven.

Circulaire ambitie

Het is de missie van Sympany om van een lineaire naar een circulaire textielketen te bewegen. Zo ver is het nog niet! Een circulair system staat niet in één dag. De oplossingen zijn er en Sympany doet er alles aan deze op te schalen. Het bedrijf investeert zowel in procesinnovaties als in diverse samenwerkingen.

SaXcell

Eén van die samenwerkingen is SaXcell. Op 9 april 2020 werd Sympany mede-aandeelhouder van SaXcell B.V. Via chemische recycling wordt gebruikt katoen omgezet in een grondstof (pulp) voor een nieuwe cellulosevezel. In november werd de proeffabriek in Goor geopend en het afgelopen jaar is er veel bereikt en geleerd. Al meer dan 1000 kilo pulp is geproduceerd en de productie wordt opgeschaald. De samenwerking is uniek omdat de aandeelhouders de gehele keten in eigen handen hebben. Van de toevoer van de grondstof en de productie van de vezel tot het maken van textiel en de verkoop.

Ducky Dons

De samenwerking met Ducky Dons is een goed voorbeeld van hoe recycling nu al werkt. Inmiddels heeft Sympany al ruim 17.000 kilo donzen dekbedden gesorteerd en geleverd aan Ducky Dons. Hier worden weer nieuwe donzen dekbedden van gemaakt. De afvalstroom textiel is binnen gemeenten een relatief kleine stroom maar heeft een hoge CO2 belasting. De impact van deze stroom is groot. De levensduur van kleding verlengen en de grondstoffen behouden is waar het voor Sympany om draait.

Sympany is een voorloper als het gaat om het bieden van transparantie; waar gaat welk textiel heen. Dat inzicht is nodig om de claim van een circulaire textielketen waar te maken. Aan gemeenten en inwoners vraagt het bedrijf: doe met ons mee. Alleen samen maken we de textielketen circulair.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!