Zo nu en dan hebben ze weer tijd en zin om hun kast uit te ruimen. Dit doen ze dan ook massaal. Toch is het zonde om alle verzamelde kleding zomaar weg te gooien. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven voor de prullenbak. Al jarenlang wordt er kleding verkocht via websites als Marktplaats of bij plaatselijke kringlopen. Sinds kort heeft een ander platform de populariteitsprijs gewonnen: Vinted. Een app waarop je gemakkelijk kleding kunt kopen en verkopen.
Er zijn meerdere klachten bekend over Vinted. Zo zou er kapotte kleding worden verkocht en de bezorging ronduit slecht zijn. Vinted is een online platform waar gebruikers kleding kunnen kopen of verkopen. Een soort marktplaats, maar dan gespecialiseerd in fashion. Het is een Litouws bedrijf dat in 2008 werd bedacht door Milda Mitkute en Justas Janauskas en de app werd in 2012 gelanceerd. Op het moment komen de meeste leden van Vinted uit Frankrijk, dat zijn er zo’n 10 miljoen. Vinted is 1 miljard euro waard en in 2019 maakte het zijn intrede in Nederland. Er zullen geen fysieke winkels van Vinted komen, ze focussen zich alleen maar op het web.
Concurrentie in de online kledingverkoop
Er bestaan meer online marktplaatsen die speciaal voor kleding zijn. Zo is er de Nederlandse variant: United Wardrobe. Dit concept is door Thijs Verheul in 2013 bedacht met het doel om tweedehands kleding overal ter wereld de norm te maken. United Wardrobe is momenteel beschikbaar in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het voordeel van United Wardrobe is dat ze samenwerken met PostNL. Dit maakt de verzending voor de verkoper gemakkelijker en voor de koper betrouwbaar. United Wardrobe is nog een stuk kleiner dan Vinted. Ze hebben 4 miljoen leden en 40 werknemers. Nog een verschil met Vinted is dat je bij United Wardrobe een hoger percentage aan commissie betaalt. Dat is geld dat je als verkoper aan het bedrijf moet afstaan bij elk product dat je verkoopt. In Nederland is United Wardrobe de grootste concurrent van Vinted. Dit komt omdat de twee platformen hetzelfde soort kleding aanbieden. Er zijn nog meer platformen voor online tweedehands kleding, zoals Designer Vintage en Rebelle, maar deze sites zijn speciaal ingericht voor designer items. Zij checken de verkochte spullen namelijk op authenticiteit voordat het naar de koper gaat.