Van Hulley: van overhemd naar boxershort

Publicatie: 23 mrt 2016 | Update: 1 apr 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Van Hulley geeft oude overhemden een tweede leven als boxershort of kinderpyama! Dit Groningse initiatief geeft niet alleen je overhemd een tweede leven als boxershort, maar biedt ook vrouwen die graag willen werken een baan, een opleiding en een sociaal netwerk.

Van versleten overhemd tot hippe boxershort

Volgens Jolijn Creutzberg begon het allemaal met een overhemd van mijn man. Bij overhemden zie je vaak dat de boord versleten is, maar dat de rest van de stof eigenlijk nog goed is. Zij vond het zonde om zo’n mooi overhemd weg te gooien, dus wilde zij er iets anders mee doen. Ze besloot toen haar naaitalenten in te zetten en toverde het overhemd om in een boxershort. Het was een leuk idee en de boxershort zat ook nog eens lekker. Dus dacht daarmee dat andere mensen het ook wel leuk zouden vinden.

Het idee voor Van Hulley was geboren. Een paar jaar later werken er ongeveer 15 vrouwen bij Van Hulley, maken ze 150 boxershorts per maand voor zowel mannen als voor vrouwen en hebben ze nu ook een kinderkledinglijn.

Sociaal ondernemen

Van Hulley heeft van oorsprong een persoonlijk, origineel en bijzonder karakter. Dat wilde Jolijn graag behouden. Van Hulley mocht dus geen onderbroekenfabriek worden. Mensen moeten het verhaal achter hun product kennen. Ze zijn op zoek naar echte verbindingen, ze vinden het persoonlijke aspect heel belangrijk. Daarom werd Van Hulley een sociale onderneming. De boxershorts worden gemaakt door vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben bijvoorbeeld geen diploma’s of beheersen de Nederlandse taal niet.

Bij Van Hulley kunnen ze zonder opleiding aan de slag en gaan ze ook nog naar school. De vrouwen werken twee dagen in de week aan de boxershorts, en anderhalve dag zijn ze bezig met hun opleiding op het ROC in Groningen. Ze studeren voor een startkwalificatie voor het MBO, een soort vervanging van het VMBO.

Zodra ze hun diploma’s hebben behaald dan worden ze begeleid naar de arbeidsmarkt. Daarna hebben ze weer ruimte voor een nieuwe groep vrouwen. Afgelopen zomer kregen de eerste vrouwen van Van Hulley hun diploma. Van die groep is bijna iedereen doorgestroomd. Ze doen een vervolgopleiding, zetten een eigen naaiatelier op of zoeken een baan.

Wereldtoneel

Tot nu toe maakten de vrouwen al meer dan 4000 boxers, waarmee 2800 kilo CO2 uitstoot is voorkomen en 2,2 miljoen liter is bespaard. Dat maakt Van Hulley tot een toonaangevend voorbeeld van de circulaire economie. Dat bleef ook internationaal niet onopgemerkt. Een paar jaar geleden reisde Jolijn af naar Davos, Zwitserland, om de tweede prijs van de Peoples Choice Award in ontvangst te nemen. Deze publieksprijs is onderdeel van de ‘The Circulars’, een wedstrijd voor circulaire initiatieven.

Het perfecte (kraam)cadeau

Extra schattig: Van Hulley maakt het nu ook mogelijk om versleten overhemden van papa’s, mama’s of opa’s en oma’s om te toveren in pyjamapakjes voor de allerkleinsten. Met de collectie My First Van Hulley worden de fans van het merk al heel vroeg bediend.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!