Waste2wear, van plastic afval tot product

Publicatie: 12 feb 2008 | Update: 15 mrt 2023
Status: (Inter)nationaal

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Waste2Wear is sinds 2007 een pionier in het produceren van stoffen en textielproducten uit gerecyclede plastic flessen. Een van hun missie is om met één gerecycled stuk plastic tegelijk zaken te doen, dit met behulp van traceerbare en transparante toeleveringsketens. Verder helpen zij hun klanten met het bereiken van hun doelstellingen ten aanzien van duurzame ontwikkelingen met hun verantwoorde productie. Hierbij helpen zij de zorg voor het leven op het land en onder water te stimuleren.

Het bedrijf begon als een spin-off van Vision Textiles, een bedrijf dat sinds 1998 in China is opgericht door de Nederlandse textielingenieur Monique Maissan. Tegenwoordig hebben zij 80 werknemers in dienst, met bijna 20 nationaliteiten en kantoren in negen landen over de hele wereld.

Waste2Wear gebruikt plasticafval als een levensvatbare, milieuvriendelijke en duurzame hulpbron en bied oplossingen voor het plasticafvalprobleem om planeet aarde van het afvalprobleem te redden. Het bedrijf creërt een positieve impact op het milieu door oplossingen uit de circulaire economie toe te passen om plastic afval te verminderen. Duurzaamheid is niet meer weg te denken. Het doel is om al het nieuwe polyester in stoffen te vervangen door gerecyclede kwaliteiten. Waste2Wear is het enige bedrijf dat 100% gerecyclede polypropyleen zakken en verpakkingen maakt van afgedankte huishoudelijke apparaten en plastic voedselcontainers voor eenmalig gebruik. Zij bieden een verantwoorde, traceerbare en meetbare waardeketen via hun bekroonde duurzame blockchain. Dit is alleen mogelijk met het onberispelijke QC-team (kwaliteitscontrole) dat hun netwerk van betrouwbare leveranciers en partners beheert. Afgedankte tassen, kledingstukken, stoffering, pluchen speelgoed, ondervloeren, huishoudelijke apparaten en voedselcontainers worden omgezet in garen, stoffen en eindproducten.

Terwijl de mode-industrie op weg is naar duurzaamheid, toont hun trackrecord dat zij groen zijn in de kern en innovatie zit in hun DNA. Sinds de oprichting van Waste2Wear daagde het de mode- en textielindustrie uit om een goede kracht te zijn. Door circulaire economie oplossingen toe te passen en een duidelijke focus op het verminderen van plastic afval, hebben zij een positieve impact op het milieu gehad. Gelovend dat ‘een kracht ten goede’ verder gaat dan het aanpakken van de impact op het milieu, hebben zij verschillende programma’s opgezet, zoals het Waste2Wear Ocean Plastics Project. Transparantie is de sleutel voor succes. Tegenwoordig wil Waste2Wear de transparantie van zijn waardeketen naar een hoger niveau tillen. Zij zijn de enige leverancier in de textielindustrie die innovatief textiel aanbiedt dat gemaakt is van post-consumer plastic, volledig gecertificeerd en traceerbaar is met blockchain-technologie. De bekroonde blockchain is een fraudebestendig traceerbaarheidssysteem voor de toeleveringsketen dat gebruikmaakt van technologie die alle stappen van het recycling- en productieproces (van plastic afval tot product) registreert.

Samenwerking is de essentie. In de eerste tien jaar hebben zij de standaard gezet in gerecyclede polyester modestoffen. Met deze ervaring betreden zij nu andere industrieën zoals interieurontwerp en constructie. In de komende tien jaar, waarin duurzaamheid niet langer kan worden genegeerd, is het doel van Waste2Wear om alle nieuwe polyester in stoffen met gerecyclede kwaliteiten te vervangen binnen een verantwoorde, traceerbare en meetbare waardeketen. Het bedrijf kan dit doen dankzij hun vertrouwde netwerk van goed geïnformeerde partners en betrouwbare leveranciers, waaronder een dynamische kring van afvalinzamelaars, NGO’s, overheden en nog veel meer; samen noemen zij het WE-CO SYSTEEM.

Waste2Wear heeft enkele indrukwekkende mijlpalen bereikt tussen 2020-2022. Zo zijn zij de trotse winnaars van:

  • 2022 Packaging Awards of Canada (PAC) Innovative Sustainable Packaging RPP
  • 2021 World Sustainability Award voor de meest duurzame toeleveringsketen vanwege de unieke Waste2Wear blockchain
  • 2021 Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China (EUCCC) Sustainable Business Award voor RPET Recycling Assurance Test (RA-3)
  • 2020 EUCCC Sustainable Business Award voor ‘s werelds eerste post-consumer gerecyclede polypropyleen (RPP) producten

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!