Wolkat textielrecycling heeft centrale rol in sorteerlijn

Publicatie: 1 jun 2018 | Update: 5 okt 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het Tilburgse textielrecyclingbedrijf Wolkat heeft een centrale rol in een sorteerlijn voor gebruikte kleding in Roosendaal. Ingezamelde kleding uit zestien gemeenten komt daar samen. Onder meer Breda, Den Bosch, Schiedam en Nijmegen behoren daartoe.

Bij afvalinzamelaar Saver in Roosendaal wordt de kleding uitgezocht. Alles wat niet geschikt is voor de verkoop gaat naar de Wolkat-vestiging in Tanger, Marokko. Na nog een sorteerproces blijft de helft van het materiaal over. Het Tilburgse bedrijf kan met de garens weven en breien of ze omzetten in vilt. Zo blijft uiteindelijk maar 4 tot 6 procent afval over, aldus marketingdirecteur Kimberley van der Wal.

Een vierde generatie familiebedrijf uit Tilburg doet het gewoon: het verschonen van de textielindustrie door van oude en weggegooide kleding nieuwe stoffen en eindproducten te maken. Wolkat is het enige bedrijf ter wereld die het complete proces van textielafval naar nieuw eindproduct (stoffen) beheerst. Dit leveren ze aan hun klanten of maken in opdracht producten met wereldberoemde merken als afnemers. Vanwege dit circulaire textielrecyclingmodel en de impact die ze hiermee maken in een enorme markt, haalt Wolkat meerdere prijzen en erkenningen binnen.

Kennis bewaren

Kimberley van der Wal, vierde generatie, bestiert samen met haar vader Philip Boumans de onderneming. Zij houdt zich bezig met business development terwijl Philip kijkt naar technische innovaties voor het machinepark en nieuwe mogelijkheden met de grondstof. Vanuit Marokko wordt dagelijks met 800 mensen 45.000 kg afgedankt textiel gesorteerd en verwerkt, waarvan  50% wordt gebruikt voor het maken van stof (wekelijks 16.000 m2) en non woven materiaal/vilt. In Tilburg huisvest de R&D afdeling die steeds zoekt naar innovatieve toepassingen voor de stoffen. Een kleine club van in totaal acht personen maar met grote ambities. Volgens Kimberley hoopt zij in Tilburg op korte termijn textiel terug te halen door een lab op te zetten met enkele weefmachines om anderen te laten zien wat er met textiel gebeurt maar ook om er meteen mee te kunnen gaan werken. Daarmee hoopt zij ook meer interesse te wekken bij de jeugd om textiel weer als vak op te pakken en te waarderen want die kennis ligt nu in andere landen en moet zeker in Tilburg bewaard blijven. Maar dan toegepast op een nieuwe en innovatieve manier.

Tilburg 013Denim

Mensen kennen Wolkat wellicht van de producten van 013Denim die ze samen met Gemeente Tilburg en Rabobank speciaal voor Koningsdag 2017 maakten. Deze samenwerking is goed bevallen en ze zoeken dan ook naar nieuwe samenwerkingen met lokale of regionale partijen. Momenteel zijn ze met een grote lokale stoffenleverancier bezig. Dat is zo mooi aan Tilburg; hier werken ze samen en bieden ze elkaar ook die mogelijkheden. Alles zit hier ook, je hoeft niet ver te zoeken. Er is een breed pallet aan bedrijven en als ik zie wat hier op Tilburg University gebeurt en hoeveel nieuw talent er aanwezig is….Zij gaan nooit weg.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!