Kauwgom recyclen met Gumdrop

Publicatie: 18 okt 2018 | Update: 18 apr 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Gumdrop: het is een startup ontstaan in 2009 van een 3D-ontwerpstudente aan de Universiteit van Brighton, die erin slaagde om kauwgom om te zetten in een nieuw materiaal genaamd Gum-tec.

We houden het in onze mond om onze adem op te frissen, om stress te verminderen, om wat gekleurde bubbels te maken: kauwgom komt vaak terecht tussen onze tanden en… onder de zolen van onze schoenen. Helaas is het de normaliteit dat men, zodra de smaak eraf is, kauwgum op straat gooit.

Bewogen door de enorme economische en ecologische impact van kauwgom die op straat wordt gegooid, heeft een startup een manier bedacht om het te recyclen en op de juiste wijze te verwijderen. Hier leggen ze uit hoe. Kauwgom moet in het restafval worden gegooid, maar meestal belandt het onder de stoelen van bussen, schoolbanken of op straat, voordat iemand erop trapt. De gewone kauwgom is gemaakt van polyisobutyleen, een plastic dat niet gemaakt is om snel af te breken; in feite blijft het gemiddeld 5 jaar intact voordat het biodegradatieproces uitgevoerd wordt. Bovendien is het verwijderen ervan een zeer tijdrovende en dure activiteit, omdat het noodzakelijkerwijs het gebruik van specifieke chemicaliën vereist. In de wereld bestonden er geen kauwgom-recyclingprojecten, althans niet voor Gumdrop: het is een startup ontstaan in 2009 van een 3D-ontwerpstudente aan de Universiteit van Brighton, die erin slaagde om kauwgom om te zetten in een nieuw materiaal genaamd Gum-tec.

Er zijn al verschillende voorwerpen gemaakt met het materiaal van Gum-tec, waaronder rubberen laarzen, smartphone-covers, kammen en de zolen van sneakers. Het bedrijf heeft in de stad felroze bakken geïnstalleerd – je kunt ze niet missen – om de gebruikte kauwgom in te gooien. De bakken worden regelmatig geleegd en het materiaal wordt onmiddellijk naar de verwerkingscentra verzonden. Tot op heden is het van groot belang om de grootst mogelijke hoeveelheid afval op te nemen in het perspectief van de circulaire economie, om het aantal geproduceerde afvalstoffen te verminderen en te gebruiken tot hun volledige uitputting.

Zelfs een project als Gum-drop is van fundamenteel belang voor het beschermen van het milieu en onze steden, die al te lang lelijk zijn gemaakt door bijna overal kauwgom te verspreiden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!