Vacuümeren met Less2Care

Publicatie: 6 apr 2010 | Update: 30 nov 2022
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Incontinentiemateriaal geurloos afvoeren in de zorg met Less2care. Vacuümeren is de oplossing. De Nederlandse gezondheidszorg heeft het bedrijf al in het hart gesloten. Het welzijn van senioren is belangrijk in verpleeg- en verzorgingshuizen. Er wordt overal kritisch naar gekeken. Van de verlichting tot het behang, maar als je niets doet aan de traditionele geur van zorginstellingen, lijken alle inspanningen voor niets te zijn geweest.

Of je er nu woont, werkt of op bezoek komt; we ruiken allemaal liever de geur van bloemen of de buitenlucht en niet de geur van incontinentiemateriaal. De geurproblematiek wordt mede veroorzaakt door de wijze waarop de zorginstellingen zelf worstelen met het incontinentieafval. De werkwijze is dat het afval in een container gaat, door de zorginstelling wordt gereden naar een lift om het vervolgens naar een ruimte te transporteren voor verwerking. Je blijft het ruiken.

Less2care heeft met de steun van een externe financier, in eigen beheer een vacuümeermachine ontwikkeld. Door de klep te openen, kun je daaraan een zak met incontinentieafval hangen. Met een simpele handbeweging wordt de lucht er uit gezogen en door een koolstof- en een bacteriefilter gehaald. Het gehele proces neemt slechts twee minuten in beslag. Wat overblijft, is een restpakketje dat vrij is van geur en ziektes en dat met het gewone afval kan worden verwijderd. Less2Care heeft daarmee de oplossing voor de geurproblematiek en zorgt er tevens voor dat er sprake is van een reductie van 50% in het volume incontinentieafval. Goed nieuws dus.

Hoe werkt het verder? Als je eenmaal zo’n machine hebt staan, hoef je later alleen nog filters en zakken te vervangen. En de machine geeft het zelf aan als de filters of zakken op zijn en als het niet goed functioneert. De technische dienst hoeft er niet meer aan te pas te komen. De focus van Less2care ligt op de gezondheidszorg en daar kun je de gehele productie en logistiek op afstemmen. Dan gaat het ook om certificering en uitbreiding van het aantal producten. Zo hebben ze ook een grote ondergrondse rolcontainer ontwikkeld die het mogelijk maakt om met één handeling zo’n 200 zakken met afval uit de vacuümeermachine te storten. Efficiënt en arbotechnisch verantwoord!

Less2care

Kansen zien en kansen durven te pakken. Dat is het fundament waarop het eigen ondernemerschap is gestoeld. Jop van Haaren durft het met Less2care aan om een oplossing te creëren voor de verwerking van incontinentieafval in zorginstellingen. Praktisch ingesteld was hij altijd al. Van Haaren was blij dat hij aan het werk kon. In eerste instantie in de horeca en beveiliging (bijvoorbeeld als persoonlijke beveiliger van zakenvrouw Nina Brink). Het eigen ondernemerschap lonkte echter en als jonge vader vond hij een niche in de luiers. Met zijn eigen luiermerk Joppies bracht hij de eerste luier geproduceerd zonder houtpulp op de markt. De belangstelling was er zeker, maar het was nog te vroeg. Nu met Less2care kan hij al zijn ervaring goed gebruiken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!