Clean teams met hun vrolijke, felgroene overalls, prikkers, vuilniszak én glimlach waar je niet omheen kunt. Op grote evenementen als Bevrijdingspop, Koningsdag en het Bloemencorso zijn ze al een paar jaar vaste prik: de Groene Muggen.
Het idee voor de schoonmaakteams met een positieve vibe komt van Jasper Fleers van de Groene Lobby, een netwerkorganisatie die de transitie naar een duurzame wereld wil versnellen. Dat doet hij voornamelijk door ideeën van bedrijven, overheid en consumenten samen te brengen.
Zwerfafvalcampagne
Volgens Fleers ontstond het idee voor de clean teams na een duurzaamheidstour op Mystery Land. De camping daar was brandschoon met hulp van maar een paar vrolijke opruimers. Hoe cool zou dat zijn voor Haarlem? Zo is het balletje gaan rollen. De gemeente reageerde erg positief op zijn plannen. Met als resultaat dat de Groene Muggen drie jaar geleden onderdeel werden van de zwerfafvalcampagne op Bloemencorso, Koningsdag en Bevrijdingspop. De Groene Mug is als sinds 2009 het boegbeeld in Haarlem voor duurzaam wonen, werken en leven.
Financiële steun
De teams zijn een mooie samenwerking aangegaan tussen de gemeente, Spaarnelanden en de Groene Lobby. Dankzij financiële en organisatorische steun van de gemeente kwamen er niet alleen de vrolijke, groene outfits, maar was er ook ruimte om te groeien. Hierdoor zijn de Groene Muggen niet meer weg te denken. Afgelopen Koningsdag liepen de clean teams – 106 man sterk – door Haarlem én Amsterdam!
Wat hipper
Volgens Sara zijn de reacties wel positeif. Vooral kleine kinderen vinden ons leuk en helpen spontaan mee. Sinds mei 2020 trekt ze met veel plezier de groene overall aan. Volgens haar mag die outfit wel wat hipper. Zij krijgt vaak van mensen te horen dat zij goed bezig is. Maar ook wel eens de vraag of zij een taakstraf heeft. Nee zij doet dit werk en wordt gewoon voor betaald, omdat het hard nodig is. Omdat mensen nog steeds hun troep op straat smijten. Dat kan echt niet, daar ergerd zij zich dood aan. Daarom steek zij zelf de handen uit de mouwen. Wat haar opvalt is dat de binnenstad steeds schoner wordt. Ze zijn dus goed bezig!
Positieve boodschap
Het effect van de Groene Muggen is groot, vertelt Jasper. Het is niet alleen omdat het minder zwerfafval oplevert, maar meer omdat mensen er anders tegenaan kijken. De positieve boodschap is hun kracht. Een belerend vingertje werkt alleen maar averechts. Voor de muggen zelf proberen zij het zo leuk mogelijk te maken. Werken met een glimlach helpt, zo krijgen ze de mensen mee. Daarbij zijn hun outfits ook belangrijk voor de beleving. Helemaal als ze er iets speciaal aan toevoegen. Zo hadden ze op Bevrijdingspop wijde hoepelrokken met ‘gaten’ erin, waar bezoekers zelf plastic bekers inzetten. Dat vinden mensen geweldig!
Afval scheiden
Innovatie is voor Jasper erg belangrijk. Dat wordt gedaan zowel qua outfits als ondersteunend materieel. Het is zo fijn dat de gemeente die innovatiekracht ondersteunt. Zo kunnen ze samen echt slagen maken. Momenteel zetten ze volop in op materiaalscheiding. Nieuw is bijvoorbeeld het karretje waarmee ze vier gescheiden afvalstromen kunnen meenemen. Plastic, papier, glas en restafval. Tussendoor kunnen de muggen trouwens alle zakken en karretjes legen. Vaak is er backstage op een festival of evenement een speciaal milieuplein ingericht door Spaarnelanden. Zij voeren alles vervolgens netjes af.
Kerstmarkt
Het eerstvolgende evenement waar de muggen rondlopen – naast elk weekend in de binnenstad – is de Kerstmarkt op 7 en 8 december. Ook hier staat afval scheiden centraal. Naast het schoonhouden van de markt en het legen van de prullenbakken, zet Spaarnelanden drie afvaleilanden neer om plastic, papier en restafval te scheiden. Voorheen moesten ook standhouders zelf hun afval weer meenemen. Maar ook zij kunnen hun plastic en papier nu kwijt. Daar werkt ons muggenteam graag aan mee.
Ook Sara is er vast bij met haar groene pak en prikker. Herkenbaar aan haar grote glimlach en niet te stoppen enthousiasme!