Groene Muggen tegen zwerfafval Haarlem

Publicatie: 15 okt 2009 | Update: 15 okt 2020
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Op grote evenementen als Bevrijdingspop, Koningsdag en het Bloemencorso zijn ze al een paar jaar vaste prik: de Groene Muggen. Clean teams met hun vrolijke, felgroene overalls, prikkers, vuilniszak én glimlach waar je niet omheen kunt. ‘We groeien momenteel heel snel!’

Het idee voor de schoonmaakteams met een positieve vibe komt van Jasper Fleers van de Groene Lobby, een netwerkorganisatie die de transitie naar een duurzame wereld wil versnellen. Dat doet hij voornamelijk door ideeën van bedrijven, overheid en consumenten samen te brengen.

Zwerfafvalcampagne

Jasper Fleers: “Het idee voor de clean teams ontstond na een duurzaamheidstour op Mystery Land. De camping daar was brandschoon met hulp van maar een paar vrolijke opruimers. Hoe cool zou dat zijn voor Haarlem? Zo is het balletje gaan rollen. De gemeente reageerde erg positief op mijn plannen. Met als resultaat dat de Groene Muggen drie jaar geleden onderdeel werden van de zwerfafvalcampagne op Bloemencorso, Koningsdag en Bevrijdingspop.” De Groene Mug [https://www.haarlem.nl/de-groene-mug/] is als sinds 2009 het boegbeeld in Haarlem voor duurzaam wonen, werken en leven.

Financiële steun

De teams zijn een mooie samenwerking tussen de gemeente, Spaarnelanden en de Groene Lobby. Dankzij financiële en organisatorische steun van de gemeente kwamen er niet alleen de vrolijke, groene outfits, maar was er ook ruimte om te groeien. “Hierdoor zijn de Groene Muggen niet meer te stoppen. Afgelopen Koningsdag liepen de clean teams – 106 man sterk – door Haarlem én Amsterdam!”

Wat hipper

En de reacties op die groene invasie? “Die zijn meestal erg positief”, vertelt de 19-jarige Sara uit Haarlem. “Vooral kleine kinderen vinden ons leuk, ze helpen spontaan mee.” Sinds mei trekt ze met veel plezier de groene overall aan. “Al mag die outfit wat mij betreft wel wat hipper hoor! Ik krijg vaak van mensen te horen dat ik goed bezig ben. Maar ook wel eens de vraag of ik een taakstraf heb! Nee ik doe dit werk, waar ik gewoon voor betaald krijg, omdat het hard nodig is. Omdat mensen nog steeds hun troep op straat smijten. Dat kan echt niet, daar erger ik me dood aan. Daarom steek ik zelf de handen uit de mouwen. Wat me opvalt is dat de binnenstad steeds schoner wordt. We zijn dus goed bezig!”

‘Vooral kleine kinderen vinden ons leuk, ze helpen spontaan mee’

Positieve boodschap

Het effect van de Groene Muggen is groot, vertelt Jasper. “Niet alleen omdat het minder zwerfafval oplevert, maar meer omdat mensen er anders tegenaan kijken. De positieve boodschap is onze kracht. Een belerend vingertje werkt alleen maar averechts. Voor de muggen zelf proberen wij het zo leuk mogelijk te maken. Werken met een glimlach helpt, zo krijgen we de mensen mee. Daarbij zijn onze outfits ook belangrijk voor de beleving. Helemaal als we er iets speciaal aan toevoegen. Zo hadden we op Bevrijdingspop wijde hoepelrokken met ‘gaten’ erin, waar bezoekers zelf plastic bekers inzetten. Dat vinden mensen geweldig!”

Afval scheiden

Innovatie is voor Jasper erg belangrijk. “Dat doen we zowel qua outfits als ondersteunend materieel. Het is zo fijn dat de gemeente die innovatiekracht ondersteunt. Zo kunnen we samen echt slagen maken. Momenteel zetten we volop in op materiaalscheiding. Nieuw is bijvoorbeeld het karretje waarmee we vier gescheiden afvalstromen kunnen meenemen. Plastic, papier, glas en restafval. Tussendoor kunnen de muggen trouwens alle zakken en karretjes legen. Vaak is er backstage op een festival of evenement een speciaal milieuplein ingericht door Spaarnelanden. Zij voeren alles vervolgens netjes af.”

Kerstmarkt

Het eerstvolgende evenement waar de muggen rondlopen – naast elk weekend in de binnenstad – is de Kerstmarkt op 7 en 8 december. “Ook hier staat afval scheiden centraal. Naast het schoonhouden van de markt en het legen van de prullenbakken, zet Spaarnelanden drie afvaleilanden neer om plastic, papier en restafval te scheiden. Voorheen moesten ook standhouders zelf hun afval weer meenemen. Maar ook zij kunnen hun plastic en papier nu kwijt. Daar werkt ons muggenteam graag aan mee.”

Ook Sara is er vast bij met haar groene pak en prikker. Herkenbaar aan haar grote glimlach en niet te stoppen enthousiasme!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!